Dagen Aleksander valgte å ta sitt liv

Dagen Aleksander valgte å ta sitt liv

Torsdag 2. juli 2015 vil for alltid være brent inn i våre kropper og sjeler. 2. juli 2015 var den dagen Aleksander tok sine siste åndedrag og døde for egen hånd. Denne dagen hadde mine to døtre og jeg jentedag på kjøpesenteret Jekta, der vi koset oss med kafé tur og shopping. Da klokken nærmet seg seks på ettermiddagen, satte vi kursen hjemover, med en ekstra passasjer i og med at min ene datter ville ha venninne på besøk. Idet vi passerer bydelen Storelva, som ligger en kilometer fra Aleksanders leilighet, blir vi forbipassert av politi og ambulanse i full utrykning. Det var liten trafikk til å være på dette tidspunktet og vi ble liggende nokså tett opp til blålysetatene. Vi oppdaget at begge utrykningsbilene hadde stanset rett nedenfor boligen til Aleksander, og når vi nærmet oss, så vi at disse faktisk stod i innkjørselen hans.  Umiddelbart fikk jeg krampelignende smerter i mageregionen og brystet, jeg bleknet totalt og opplevde det som jeg i ren alarmberedskap gikk inn i min egen boble. Jeg ba innstendig om at dette ikke måtte gjelde Aleksander, samtidig som alle nerver i kroppen fortalte at dette faktisk gjaldt han. Jeg så hjelpepersonell og politi gå opp trappen og inn i huset, og uansett hva som foregikk så visste jeg at det som ville møte meg ikke kunne være bra. Det var ledig plass i innkjørselen, jeg fikk parkert, og mobiliserte all indre energi som fantes i meg. Samtidig hadde jeg også stor besluttsomhet; Ingenting kunne stanse meg fra å gå inn i huset, for min motstand ville bli fundamental. Jeg var helt oppsatt på at jeg skulle inn i huset, og jeg skulle finne ut om Aleksander var der.

Aleksander, skoleskipet GANN – 2010

Jeg gikk opp trappen til hoveddøren som stod åpen og fulgte entreen videre opp til neste etasje, til stuen. Da var jeg få sekunder etter utrykkingspersonalet. Selv om de trolig måtte ha hørt meg, var det ingen som stoppet meg på tur inn. Blikket mitt var ekstremt fokusert og jeg tolket alt det jeg så. I stuen satt tre av Aleksanders kompiser tett inntil hjørneveggen med knærne oppunder seg, gråtkvalt og trist. Jeg så også flere av hjelpepersonalet, men fokuset var ikke rettet mot dem. Alt jeg brydde meg om var å finne Aleksander, og blikket flakket nærmest frenetisk rundt i rommet. Da hjelpepersonalet snudde seg mot meg spørrende, møtte jeg de med spørsmålet «Hvor er Aleksander?» Jeg fikk ikke noe svar og spurte på nytt. Da var det en mann som svarte «Det er for sent, Aleksander er død». Min umiddelbare reaksjon var at jeg blånektet, og sa «Nei det er ikke for sent, gjør alt dere kan, det er ikke for sent». Mannen gjentok på nytt det han hadde sagt «Jo det er for sent, Aleksander er død». Jeg ropte ut «NEI, NEI, det er ikke for sent, gjør alt dere kan.» Samtidig som jeg sa dette begynte jeg å ta inn over meg hva hjelpepersonalet gjentok til meg flere ganger. De sa at Aleksander var død, og at det var for sent. Jeg fortsatte å nekte på dette da det ikke var mulighet for meg å ta innover meg sannheten. Til slutt kastet jeg meg ned på stuegulvet, på mine knær og hender, cirka en meter fra inngangen til stuen. Jeg hylte og skrek høylyd alt jeg hadde av sinne, frustrasjon, sjokk og sorg. Jeg slo og sparket i gulvet og hylte med alt jeg hadde av stemme og kraft. Alt kom ut i fortvilende ropinger og frustrasjon. Jeg slo, sparket, slo og sparket i gulvet som jeg aldri før i hele mitt liv har gjort. Jeg ble nesten redd meg selv og alt som kom ut av sinne, sorg, frustrasjon og fortvilelse.

Samtidig hadde min eldste datter som satt i bilen forsiktig nærmet seg huset. Hun hørte hylene og all støyet jeg laget fra stuen, og ble stående i yttergangen og kom ikke inn i stuen mens jeg hylte av full hals. Hun ante mistanke når hennes mor hylte verre enn hun noen gang hadde hørt. Når stemmen min begynte å spakne, og lydnivået dempet seg noe, kom min datter inn. Hun kom bort til meg og vi tok rundt hverandre og gråt sammen. Vi bare gråt og gråt og gråt. Og mens vi gråt begynte tankene å hente meg inn igjen, og spørsmålet om hvor Aleksander var ble mitt fokus. Jeg så ikke Aleksander noen plass. Det eneste jeg hadde sett i alt dette var flere hjelpepersonal og tre av hans kompiser som satt med hodet framoverbøyd mellom knærne sine. Når min datter og jeg gråt sammen rettet jeg meg mot en av hjelpepersonell og spurte «Hvor er Aleksander?». Da pekte en av hjelpepersonalene i motsatt hjørne av der kompisene satt på gulvet. Der stod en sofa. I den sofaen lå en fantastisk flott mann med et pledd over seg. Det så ut som denne nydelige mannen lå og sov fredfullt og rolig.

Den unge mannen på sofaen var min fantastiske førstefødte sønn. De hadde ballet et stort ullpledd over han, slik at kun hodet hans var synlig. Min datter og jeg gikk bort til Aleksander. Han var utrolig nydelig der han lå. Slik de hadde lagt Aleksander kunne man ikke se at han var død. Det så ut som han lå og sov fredelig på sofaen. Da jeg tok på kinnet til Aleksander og la den andre hånden min over Aleksanders hånd var han kald. Hele huden og kroppen hans var kjølig. Jeg brydde meg ikke om temperaturen på kroppen hans. Jeg bare holdt den ene hånden på kinnet hans og den andre hånden over hans hånd. Jeg satte meg i sofaen ved siden av Aleksander mens jeg bare holdt han og tok han inn i mitt hjerte og sinn.

Når jeg var i min egen lille verden med sorg og savn over Aleksander fikk jeg til stadighet spørsmål fra hjelpepersonene. De ville vite hvilket begravelsesbyrå de skulle ringe. Jeg klarte ikke å forholde meg til annet en min egen sorg og krise, og unnlot å svare dem. Da de ikke gav seg og fortsatte med dette spørsmålet sa jeg at det måtte de finne ut av selv. Jeg klarte ikke å ta stilling til spørsmål om praktiske oppgaver på dette tidspunktet. Jeg oppfattet at det ene hjelpepersonalet ble på grensen til ufin med sitt gjentatte mas. Jeg klarte simpelthen ikke å forholde meg til det. Og helsepersonalet nektet å godta at jeg ikke klarte å svare. Kan det være uttrykk for avmakt og manglende forståelse for mennesker i krise og sjokk når hjelpepersonal vil tvinge gjennom sin fastsatte agenda og spørsmål?

Da jeg hadde sittet i sofaen med Aleksander en stund lettet jeg på pleddet han hadde over seg. Han hadde alle sine klær på seg under pleddet. Sine hverdagsklær med bukse, genser og ullsokker på føttene. Klær jeg hadde kjøpt til han. Jeg la merke til det dype merket han hadde rundt halsen sin, fra tauet som hadde spist seg et stykke innover i huden hans rund halsen på venstre side. Jeg erindrer at jeg var rystet over at det var mulig å henge seg ved hjelp av snowboardlisser og et klesskap.

I ettertid inspiserte vi Aleksanders pc logg og fant ut at han hadde googlet måter å ta sitt eget liv på, og han hadde planlagt dette en stund. Vi fant et tau som hang ut av soveroms vinduet hans, og som viste at han hadde syslet med ulike strategier for å avslutte sitt liv.

Aleksander ble funnet kort tid etter at han hadde hengt seg. Kun 1 time hadde han vært død når han ble funnet av sin kamerat som bodde på soverommet ved siden av. Kameraten fant ikke krydder-bøssene på kjøkkenet og gikk derfor inn på Aleksanders rom for å lete etter disse. Han oppdaget ikke med det samme at Aleksander hang i klesskapet. Kompisen gikk først forbi det åpne klesskapet med Aleksander hengende i. Først når han returnerte fra skrivepulten til Aleksander i andre enden av rommet og skulle gå ut oppdaget han at Aleksander hang livløs i skapet. Da hylte han ut slik at annen kompis kom springende til.

I sengen til Aleksander lå en skrivebok. I denne skriveboken hadde han skrevet en og en halv linje før han tok sitt eget liv. Disse linjene var; Det her er for mitt og alle sitt eget beste. Det siste året. Dette var det siste Aleksander skrev i boken sin.

Aleksander hadde også skrevet en tekst på en annen side i skriveboken. Det er usikkert om han skrev ordene samme dag han avsluttet livet sitt, eller få dager før.

 Teksten han da skrev var skrevet på amerikansk:
“What do you do on the last day of your life? I have no idea. No idea at all. Ment to happend. The bouze and the msag on the same day. Why does things like this happen? This is it.  Let´s hope it ends quickly. The last day of my life. I am pathetic. Why is it so hard”.

Etter en drøy time ønsket hjelpepersonalet og fullføre sin jobb slik at Aleksander kunne bli hentet og kjørt på Universitetssykehuset i Tromsø. Jeg og min datter gikk da ned til bilen der lillesøster og venninne satt og ventet på oss. I mellomtiden hadde min eldste datter vært i bilen og informert om hva som var skjedd, og at de ikke kunne komme inn i huset. Hun ringte Sten Magne og fortalte han hva som var skjedd.

Jeg satt meg i bilen og kjørte hjem nærmest fullstendig utilgjengelig for omverdenen. Da vi kom hjem ti minutter senere var det flere av yngste datters venner som spurte om hun ville være sammen med dem. Den katastrofale nyheten hadde allerede nådd hjembygda vår på de ti minutter vi brukte på hjemveien. Digitale medier gjør slik at hendelser sprer seg meget fort. Vi benektet ingenting. Vi bekreftet at det var tilfelle, men ønsket ikke å uttale oss noe mer på gitte tidspunkt. Vi hadde mer enn nok med oss selv. Vi varslet den nærmeste familie, og Sten Magne var på tur hjem fra arbeidsoppdrag.

Det ble gråt, rystelse og sjokkbølger som dominerte den nærmeste tiden. Ingen av oss sov det første døgnet. Vi var helt oppløst i sorg og fortvilelse. Vi valgte likevel å mobilisere oss, slik at vi alle dro til Universitetssykehuset og møtte Aleksander for siste gang før han skulle gravlegges. Han lå på kjølerommet på universitetssykehuset og ble lagt fram på en benk i katedralen på sykehuset. Jeg hadde anbefalt søsknene og ta en siste farvel med Aleksander slik at vi kunne se den flotte gutten en siste gang før vi aldri ville se han fysisk igjen. Da Aleksander lå død i sofaen dagen før var han så naturlig og fin at det å ta farvel med han i denne naturlige tilstanden tenkte jeg var bra for oss alle. Alle søsknene til Aleksander ønsket selv å se han en siste gang. Jeg ble derimot litt overrasket over hvor stor forandring den ene natten på sykehuset hadde medført. Han var blitt mer blå i ansiktet og hadde et litt kunstig drag i fjeset. Sykehuspersonalet hadde teipet over såret rund halsen hans slik at det ikke skulle være støtende for noen. Han lå fin og pyntet på benken midt i Sykehuskatedralen. Vi foreldre og søsken opplevde alle at det var godt å få ta et aller siste farvel med han i stillhet.

"DU ER VERDENS SNIESTE MAMMA - DU ER SÅ SNIL SÅM GUD" - Aleksander - februar 2002

“Å gråte med fremmede kan redde verden.»

Brenè Brown (2014).

Årsakene til selvmord er som regel meget komplekse og sammensatte. Vi prøver ofte å finne EN hovedårsak, mens faktumet er at det alltid er flere faktorer som påvirker hverandre.

En av faktorene bak Aleksanders selvmord handler om hans dype kjærlighetssorg til eks. kjæresten. Hans tidligere kjæreste hadde gjort det slutt, og dette tok han meget tungt. Aleksander fortalte ingen om bruddet med kjæresten, og bar all smerten i sitt hjerte. Hans eks. kjæreste har gitt meg tillatelse til å gjengi deler av kjærlighetsbrevet hun sendte til Aleksander høsten 2014. 

Tusen takk 🙏